Katsaus vuodesta 2023

Toimitusjohtajan katsaus

Työllisyysrahaston toimintavuoteen mahtui paljon onnistumisia ja tavoitteiden saavuttamista. Mutta eteen tuli myös ikäviä yllätyksiä, jotka muuttivat loppuvuoden suunnitelmamme.

Vuoden alussa otimme muutosturvamaksujen keräämistä ja käsittelyä varten rakennetun uuden tietojärjestelmämme onnistuneesti käyttöön. Onnistuimme nostamaan aikuiskoulutustukipäätösten automaatioastetta maksuhakemusten käsittelyssä sekä ulottamalla automaattisen päätöksenteon myös hakemuksiin, joilla haetaan jatkoa aiemmin myönnetylle tukioikeudelle.

Toukokuussa Työllisyysrahaston hallitus hyväksyi rahastolle uudet strategiset tavoitteet. Uudistettujen tavoitteiden mukaan tuotamme digiajan palveluita luotettavasti ja laadukkaasti, nostamme tuottavuutta ja tehokkuutta sekä tuotamme erinomaisen asiakas- ja henkilöstökokemuksen.

Sosiaaliturvan toimeenpanijana painotamme toiminnassamme vahvasti sosiaalista vastuullisuutta. Vuosina 2022 ja 2023 olemme työstäneet rahaston omaa vastuullisuuskokonaisuutta, jonka tavoitteena on tukea YK:n Agenda 2030 kestävän kehityksen tavoitteiden täyttymistä. Lisäksi vastuullisuus näkyy esimerkiksi sijoitustoiminnassamme ja velkarahoituksen hankinnassa sekä yhdenvertaisuus- ja monimuotoisuustyössämme.

Asiakastutkimus tuotti uutta tietoa aikuiskoulutustuen käytöstä

Kevään aikana selvitimme ensimmäistä kertaa aikuiskoulutustuen historiassa, miksi tuen saajat ovat päättäneet lähteä opiskelemaan, mikä on heidän kokemansa aikuiskoulutustuen vaikutus työuralle ja miten he kokivat tavoitteidensa toteutuneen. Tutkimukseen vastasi lähes 5 000 henkilöä. Motivaatiosyinä työuran aikana opiskeluun korostuivat alanvaihtosuunnitelmat, nykytyön kuormittavuus sekä halu edetä uralla. Määrälliset ja laadulliset vastaukset osoittivat, että tuensaajat hyödyntävät tukea vastuullisesti ja monipuolisesti työelämän haasteiden ratkomiseen.

Julkaisimme aikuiskoulutustuen koettu vaikutus -asiakastutkimuksen tulokset näyttävästi seminaarissa torstaina 15.6. Seuraavana päivänä julkaistiin Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelma, jonka liitteessä oli kirjaus aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta. Myöhemmin myös ammattitutkintostipendi ilmoitettiin lakkautettavaksi.

Aikuiskoulutustuen lakkautus on iso muutos rahastolle ja asiakkaillemme

Aikuiskoulutusetuuksien lakkauttaminen merkitsee isoa muutosta Työllisyysrahastolle, vaikka muut lakisääteiset tehtävämme jatkuvat. Lakkauttamisella on myös merkittävät henkilöstövaikutukset. Vuoden 2023 toinen puolisko painottuikin muutoksenhallintaan ja muutokseen valmistautumiseen. Samaan aikaa tuotimme tietoa aikuiskoulutustuen toimeenpanosta medialle ja sidosryhmillemme, koostimme arviomme erilaisista kehitysehdotuksista ja teimme laajasti asiakasviestintää.

Hallituksen esitys laista aikuiskoulutusetuuksien lakkauttamiseksi annettiin eduskunnalle helmikuussa 2024. Lain lopullinen muoto ja hyväksyntä sekä tuleeko aikuiskoulutustuen tilalle jotain muuta tukimuotoa, on tätä kirjoittaessa auki. Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmän pohtimaan jatkuvan oppimisen tukia, työ päättyy maaliskuun 2024 lopussa.

Hyvä työllisyyskehitys mahdollisti työttömyysvakuutusmaksujen merkittävän alentamisen vuodelle 2024

Työllisyysrahaston vuosi 2023 oli taloudellisesti hyvä. Työllisyys säilyi hyvällä tasolla, minkä ansiosta rahaston vuositulos oli selvästi ylijäämäinen ja suhdannepuskurimme lähestyi enimmäismääräänsä. Lisäksi näkymät taloudesta ja työllisyydestä sekä hallitusohjelman kirjausten arvioitu menoja alentava vaikutus, vaikuttivat siihen, että esitimme vuoden 2024 työttömyysvakuutusmaksujen merkittävää alentamista. Työttömyysturvaan tehtävät hallitusohjelman mukaiset muutokset pienentävät rahaston rahoitusvastuulla olevia menoja vähemmän vielä vuonna 2024, mutta tulevina vuosina vaikutus kasvaa.

Syksyllä 2023 asetettiin työryhmä pohtimaan sosiaalivakuutusrahastojen säästöjen kanavoimista hyödyntämään valtion taloutta. Työryhmä selvittää myös Työllisyysrahaston osalta säästöjen kanavoimiseen liittyviä kysymyksiä. Olemme tuottaneet tietoa toiminnastamme työryhmälle ja käyneet keskusteluja virkamiesten kanssa. Työllisyysrahaston tehtävät on määritetty laissa. Päätehtävämme on työttömyysturvan ja muun määritellyn sosiaaliturvan rahoitus, jonka keräämme työttömyysvakuutusmaksuilla. Kaikki keräämämme varat on tarkoitettu meille laissa säädettyihin rahoitustehtäviin. On tärkeää, että työryhmän ehdotukset ja hallituksen päätökset tehdään niin, että rahasto voi hoitaa työttömyysturvan ja muun sosiaalivakuutuksen rahoituksen sekä tasata maksuvaihteluita suhdannepuskurin avulla.

Työllisyysrahaston toiminta perustuu osaavan ja ammattitaitoisen henkilökunnan työpanokseen. Vuoden 2023 loppupuolen elimme epävarmuudessa ja pyrimme valmistautumaan muutokseen ilman, että aikuiskoulutusetuuksien lakkautusesityksen lopullinen sisältö oli tiedossa. Henkilöstömme on muutoskyvykäs ja puhaltaa yhteen hiileen. Yhdessä tekeminen on ehdoton voimavaramme. Sen osoittaa jo se, että muutoksesta ja epävarmuudesta huolimatta pystyimme tuottamaan asiakkaillemme erinomaisen asiakaskokemuksen ja hoitamaan lakisääteiset tehtävämme moitteetta. 

 

Työllisyysrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäki pukeutuneena tummaan pukuun, katse suoraan eteenpäin suunnattuna.

JANNE METSÄMÄKI
toimitusjohtaja