Översikt av 2023
Verkställande direktören har ordet
Sysselsättningsfondens verksamhetsår rymde framgång och måluppfyllelse. Men vi ställdes också inför otrevliga överraskningar som ändrade våra planer för återstoden av året.
I början av året införde vi framgångsrikt vårt nya datasystem som byggts upp för insamling och behandling av omställningsskyddspremier. Vi lyckades öka automatiseringsgraden för beslut av betalningsansökningar av vuxenutbildningsstöd. Vi lyckades också införa automatiskt beslutsfattande för ansökningar om förlängning av tidigare beviljad stödrättighet.
I maj godkände Sysselsättningsfondens styrelse nya strategiska mål för fonden. Enligt de förnyade målen producerar vi digitala tjänster pålitligt och med hög kvalitet samt ökar produktivitet och effektivitet, vi ger en utmärkt kund- och personalupplevelse. Som verkställare av den sociala tryggheten fokuserar vi starkt på social hållbarhet i vår verksamhet. Åren 2022 och 2023 har vi arbetat med fondens egen hållbarhetshelhet som syftar till att stödja uppnåendet av FN:s mål för hållbar utveckling i Agenda 2030. Dessutom syns hållbarheten till exempel i vår placeringsverksamhet, i anskaffningen av skuldfinansiering samt i vårt likabehandlings- och mångfaldsarbete.
Kundundersökning gav ny information om användningen av vuxenutbildningsstöd
Under våren utredde vi för första gången i vuxenutbildningsstödets historia varför stödmottagarna har beslutat att börja studera, hur de upplever att vuxenutbildningsstödet har påverkat karriären och hur de upplever måluppfyllelsen. Nästan 5 000 personer svarade på undersökningen. Planer på branschbyte, belastning i det nuvarande arbetet samt vilja att avancera i karriären var motivationsskälen till studier i
arbetslivet.Planer på branschbyte, belastning i det nuvarande arbetet samt vilja att avancera i karriären var motivationsskälen till studier i arbetslivet. De kvantitativa och kvalitativa svaren visade att stödmottagarna utnyttjar stödet på ett ansvarsfullt och mångsidigt sätt för att lösa utmaningar i arbetslivet.
Vi offentliggjorde resultaten av kundundersökningen om upplevd inverkan av vuxenutbildningsstödet på ett effektfullt sätt på ett seminarium torsdagen den 15 juni. Följande dag publicerades Petteri Orpos regeringsprogram och i en bilaga fanns en skrivning om indragning av vuxenutbildningsstödet. Senare meddelades att också yrkesexamensstipendiet ska dras in.
Indragningen av vuxenutbildningsförmånerna är en stor förändring för fonden och våra kunder
Indragningen av vuxenutbildningsförmånerna innebär en stor förändring för Sysselsättningsfonden, trots att våra övriga lagstadgade uppgifter fortsätter. Indragningen har också betydande personaleffekter. Därför låg fokus under den andra hälften av 2023 på förändringshantering och förberedelser för förändring. Samtidigt producerade vi information om genomförandet av vuxenutbildningsstödet för medierna och våra intressentgrupper, vi sammanställde vår utvärdering av olika utvecklingsförslag och kommunicerade på bred front med kunder.
Regeringens proposition med förslag till lag om att slopa vuxenutbildningsförmånerna lämnades till riksdagen i februari 2024. Lagens slutliga form, godkännandet av lagen samt huruvida det kommer någon annan stödform i stället för vuxenutbildningsstödet är öppet när detta skrivs. Social- och hälsovårdsministeriet har tillsatt en arbetsgrupp för att fundera på stöd för kontinuerligt lärande. Arbetet avslutas i slutet av mars 2024.
God sysselsättningsutveckling möjliggjorde en betydande sänkning av arbetslöshetsförsäkringspremierna 2024
I ekonomiskt hänseende var 2023 bra för Sysselsättningsfonden. Sysselsättningsnivån var god, vilket ledde till att fondens årsresultat uppvisade ett klart överskott och vår konjunkturbuffert närmade sig maximistorleken. Dessutom bidrog utsikterna för ekonomin och sysselsättningen samt den uppskattade utgiftssänkande effekten av skrivningarna i regeringsprogrammet till att vi föreslog en betydande sänkning av arbetslöshetsförsäkringspremierna 2024.
De ändringar som görs i utkomstskyddet för arbetslösa enligt regeringsprogrammet minskar på utgifterna som ingår i fondens finansieringsansvar ännu 2024, men under de kommande åren ökar effekten.
Hösten 2023 tillsattes en arbetsgrupp med syftet att överväga möjligheterna att kanalisera socialförsäkringsfondernas besparingar till nytta för statsfinanserna. Arbetsgruppen utreder också för Sysselsättningsfondens del frågor med anknytning till kanalisering av besparingar. Vi har tagit fram information om vår verksamhet för arbetsgruppen och fört diskussioner med tjänstemännen. Sysselsättningsfondens uppgifter är fastställda i lagen. Vår huvuduppgift är att finansiera utkomstskyddet för arbetslösa och annat fastställt socialskydd. Vi samlar in finansieringen med arbetslöshetsförsäkringspremier. Alla de medel vi samlar in är avsedda för de finansieringsuppgifter som vi föreskrivits i lag. Det är viktigt att arbetsgruppens förslag och
regeringens beslut görs så att fonden kan sköta finansieringen av utkomstskyddet för arbetslösa och övrig socialförsäkring samt jämna ut premiefluktuationer med hjälp av konjunkturbufferten.
Sysselsättningsfondens verksamhet vilar på vår kompetenta och yrkeskunniga personals arbetsinsats. I slutet av 2023 levde vi i osäkerhet och vi försökte förbereda oss på förändring utan att det slutliga innehållet i förslaget om att slopa vuxenutbildningsförmånerna var klart. Vår personal är förändringstålig och arbetar för samma mål. Kulturen av att arbeta tillsammans är en obestridlig resurs. Det påvisas redan av det faktum att vi trots förändringen och osäkerheten kunde skapa en utmärkt kundupplevelse och sköta våra lagstadgade uppgifter klanderfritt.