Sysselsättningsfondens
årsberättelse 2022
Verkställande direktören har ordet
I början av 2022 var de ekonomiska utsikterna i Finland fortfarande måttliga, men läget förändrades snabbt efter att Ryssland inledde ett krig mot Ukraina i februari. Trots den utmanande verksamhetsmiljön utvecklades sysselsättningen i Finland positivt under 2022.
På grund av de förändrade utsikterna justerade vi vår uppskattning av resultatet för 2022 neråt i mars. Den fortsatt goda sysselsättningsutvecklingen syntes i fondens ekonomi och vi gav två positiva resultatvarningar i slutet av sommaren. Resultatet för 2022 blev slutligen klart bättre än budgeterat, och i Sysselsättningsfondens konjunkturbuffert samlades medel efter två år med underskott.
Vår likviditet har varit fortsatt god och finansieringen av arbetslöshetsförmånerna tryggades. I början av året förnyade vi vår limit för banklån, vilket stärkte vår likviditet.
JANNE METSÄMÄKI
verkställande direktör
Året 2022 i siffror
De insamlade arbetslöshetsförsäkringspremierna och premierna till arbetslöshetskassorna inkluderar även statsandelarna. Siffrorna för 2021 inom parentes.
Insamlade arbetslöshetsförsäkringspremier
miljoner euro
(3 335)
Betalda vuxenutbildningsförmåner
miljoner euro
(186)
Premier till FPA för personer som inte är medlemmar i arbetslöshetskassan
miljoner euro
(239)
Premier
till arbetslöshets-
kassorna
miljoner euro
(2 372)
Pensionsskyddsavgifter för
personer med inkomstrelaterad
dagpenning
miljoner euro
(913)
Höjdpunkter
Vårt resultat förbättrades trots de dystra utsikterna i början av året
De ekonomiska utsikterna blev dystrare då Ryssland anföll Ukraina i slutet av februari. Kriget påverkade ekonomin i världen och i Finland på många sätt. Sysselsättningen var dock fortsatt god i Finland, vilket återspeglades på ett positivt sätt i fondens ekonomi.
Resultatet för 2022 blev slutligen klart bättre än budgeterat och i konjunkturbufferten samlades medel efter två år med underskott. Konjunkturbuffertens uppgift är att trygga fondens likviditet och jämna ut arbetslöshetsförsäkringspremierna.
Vi utvecklade tjänsterna inom vuxenutbildningsförmåner
Vi utvecklade tjänsterna inom vuxenutbildningsförmåner utifrån kundresponsen och utifrån den granskade kundupplevelsen. Vi förbättrade bland annat e-tjänstens meddelandefunktion och funktionerna i ansökningsblanketterna. Vi lyckades också öka andelen automatiska beslut i behandlingen av betalningsansökningar inom vuxenutbildningsförmåner. Andelen automatiska beslut av alla våra betalningsbeslut var 78 procent (63 procent) 2022.
På våren publicerade vi en separat webbplats för vuxenutbildningsstödet. Vårt mål är att betjäna kunderna ännu bättre än tidigare och göra allt som har med ansökan om stöd att göra tydligare samt berätta mer om nyttan av vuxenutbildningsstöd för arbetstagare, arbetsgivare och företagare.
Vi förberedde oss på ett nytt finansieringsuppdrag
Ett nytt omställningsskyddspaket för arbetstagare som fyllt 55 år och som sagts upp av produktionsorsaker och ekonomiska orsaker infördes i januari 2023. Vi finansierar omställningsskyddspaketet med en omställningsskyddspremie som tas ut av arbetsgivarna. Omställningsskyddspremien består två lika stora delar: en del som tas ut av den arbetsgivare som säger upp arbetstagaren och en gemensam del. Den gemensamma delen finansieras genom att höja arbetslöshetsförsäkringspremien för alla arbetsgivare.
Vi har förberett oss på uppdraget att finansiera omställningsskyddspaketet bland annat genom att bygga upp ett nytt datasystem för uppbäring av omställningsskyddspremien samt genom att informera arbetsgivare och andra intressentgrupper om den nya premien.
Vi finansierar det finländska arbetslivet i stort
Med de arbetslöshetsförsäkringspremier som Sysselsättningsfonden samlar in, finansieras utkomstskyddet för arbetslösa och främjas löntagarnas kompetensutveckling med vuxenutbildningsförmåner. År 2022 finansierade löntagarna och arbetsgivarna arbetslösas, vuxenstuderandes och pensionärers dagliga liv med ungefär 3 miljarder euro. I den här videon berättar vi om våra penningflöden, det vill säga varifrån vi erhåller resurser och till vad pengarna används.
Videon är textad på finska, svenska och engelska.