Toimitusjohtajan katsaus
Hyvin käynnistynyt talouskasvu hidastui sodan vaikutuksesta
Vuoden 2022 alussa, kahden koronavuoden jälkeen, Suomen talous oli vahvassa kasvussa ja työllisyys parani hyvälle tasolle. Työttömyyden väheneminen alkoi näkyä Työllisyysrahaston tuloksessa, kun työttömyysturvamenot laskivat.
Talouden näkymät kuitenkin synkkenivät selvästi Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan helmikuun lopussa. Sodan vaikutukset heijastuvat monella tavalla maailman ja Suomen talouteen. Myös Työllisyysrahastossa tarkistimme alaspäin arvioitamme vuoden 2022 tuloksesta. Tammi–kesäkuun aikana työllisyyskehitys säilyi kuitenkin hyvänä, ja tuoreimmissa katsauskauden jälkeisissä ennusteissamme lähikuukausien näkymiä on parannettu. Vaikuttaisi siltä, että Ukrainan sodan ja sen seurausten negatiiviset vaikutukset talouteen ja työllisyyteen tulevat viiveellä.
Sodan alettua olemme rahastossa lisänneet varautumistamme erilaisiin sodasta aiheutuviin uhkiin. Olemme entisestään tiivistäneet talouden seurantaa ja raportointia Finanssivalvonnalle. Olemme myös nostaneet valmiuttamme kyberturvallisuusuhkiin varautumisessa sekä panostaneet henkilöstömme jaksamiseen ja hyvinvointiin uudessa haastavassa tilanteessa.
Poikkeuksellisista ajoista huolimatta onnistuimme vuoden ensimmäisellä puoliskolla hoitamaan lakisääteiset palvelumme tavoitteidemme mukaisesti. Asiakastyytyväisyys rahaston palveluihin on hyvällä tasolla ja esimerkiksi aikuiskoulutustuen maksuhakemusten käsittelyn automaatioaste on noussut erinomaiselle tasolle. Kiitos hyvästä työstä kuuluu kaikille rahaston työntekijöille.
Maksuvalmiutemme on pysynyt hyvänä, ja työttömyysetuuksien rahoitus on varmistettu. Alkuvuodesta uusimme pankkilainalimiittimme, mikä toi lisää varmuutta maksuvalmiuteemme.
Uudet toimitilat ja työskentelytavat tukevat tavoitteitamme
Tavoitteenamme on erinomainen asiakas- ja henkilöstökokemus sekä toiminnan tehokkuus. Tavoitetta tukee uusi monitilatoimistomme Helsingin Ruoholahdessa, johon pääsimme muuttamaan tammikuun alussa. Viihtyisät tilat on suunniteltu rahastolaisille myös tulevaisuuden tarpeet huomioiden. Toukokuussa siirryimme työskentelemään hybridityömallilla. Samalla käynnistimme kokeilun, jossa hyväksi todetun laajan etätyömahdollisuuden lisäksi teemme työtä myös toimistolla yhteisesti sovituin periaattein.
Toimintasuunnitelmamme mukaisesti olemme muun muassa parantaneet tietoturvaa ja tietosuojaa, rakentaneet ja vahvistaneet digitalisoitumisen edellytyksenä olevia osaamisia, jalkauttaneet viime vuoden puolella valmistunutta asiakasstrategiaamme sekä kehittäneet viestintää esimerkiksi avaamalla aikuiskoulutustukiasiakkaillemme uudet, kokonaan omat verkkosivut.
Valmistelimme uuden muutosturvan rahoittamista
Kesäkuussa eduskunta hyväksyi muutosturvaa ja työttömyysturvan lisäpäiviä koskevan lakiesityksen, jonka mukaan työttömyysturvan lisäpäivät poistuvat asteittain ja tilalle tulee muutosturvapaketti, jonka rahoituksesta me Työllisyysrahastossa vastaamme. Aloitimme valmistautumisen uuteen rahoitustehtävään ja lisäpäivien poistumiseen jo viime vuonna mm. rakentamalla uutta tietojärjestelmää maksujen keräämistä varten.
Kevään aikana sosiaali- ja terveysministeriön asettama jatkuvan oppimisen työryhmä arvioi maksamiemme ammattitutkintostipendin ja koulutuskorvauksen uudistamista. Huhtikuussa työnsä päättänyt työryhmä ei tehnyt konkreettisia lainmuutosesityksiä. Tukien vaikuttavuudesta on kuitenkin käynnistymässä arviointityö. Sidosryhmäyhteistyössä uutta oli aloittamamme yhteistyö Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen kanssa.
Työttömyysvakuutusmaksuissa korotuspainetta vuodelle 2023
Vuosien 2021 ja 2022 työttömyysvakuutusmaksuja korotettiin maltillisesti. Keväällä Työllisyysrahaston hallitus antoi arvion ensi vuoden maksuista ja arvion mukaan maksuissa olisi korotuspainetta vuodelle 2023. Talouden näkymät vuodelle 2023 ovat puolivuosikatsausta laadittaessa hyvin vaikeasti ennustettavat ja epävarmat. Työllisyysrahaston hallintoneuvosto antaa ehdotuksen vuoden 2023 työttömyysvakuutusmaksusta sosiaali- ja terveysministeriölle elokuussa 2022.